Американски астрономи, издирващи мистериозната девета планета в покрайнините на Слънчевата система,

...
Американски астрономи, издирващи мистериозната девета планета в покрайнините на Слънчевата система,
Коментари Харесай

Откриха нови спътници около Юпитер и един от тях е доста странен

Американски астрономи, издирващи мистериозната девета планета в покрайнините на  Слънчевата система , са разкрили дузина нови спътника на  Юпитер . Това е станало благодарение на обсерваторията „ Серо Тололо “ в Чили, само че е нужно повече време, с цел да се удостовери откритието на екипа на вашингтонския институт „ Карнеги “. 9 от спътниците се движат в посоката на придвижването на Юпитер, само че един от  по-особен, допълва kaldata.com.

Въпросното изобретение е „ странна птица “ с диаметър един километър, която се движи в  противоположна  посока на съседите си. Този сателит обикаля за две години и се счита, че съставлява остатъци от по-голямо небесно тяло, разпаднало се под ударите на метеорити, комети и други луни.

„ Това е всъщност шофиране по автомагистралата в неверната посока “, споделя Скот Шепърд, астроном в „ Карнеги “, който управлява екипа. „ Това е доста нестабилна обстановка. Вероятно ще се случат челни конфликти. “

Учените оферират странният сателит да бъде кръстен  Валетудо  – име на правнучка на висшия римски господ Юпитер, което в действителност е римската версия на древногръцката Хигия, богиня на здравето, чистотата и хигиената.

Всички тези нови луни са  вълнуващи за астрономите,  защото те прибавят към към този момент огромна група обекти, обграждащи Юпитер, които произтичат от най-ранните дни на Слънчевата система. За разлика от огромните вътрешни спътници на планетата, като Европа и Йо, този огромен пакет от луни, обикалящ надалеч от Юпитер, се счита за формиран от същия материал, който служи като градивни детайли за планетите. Откриването на луните ще помогне за в допълнение схващане на историята на зараждането на Слънчевата система.

Съществуването на толкоз доста дребни луни допуска, че те са се появили след галактически конфликт, който е довел до образуването на Юпитер преди повече от 4 милиарда години.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР